Kawy Single Origin
to rodzaje kaw jednorodnych pochodzących z indywidualnych miejsc występowania. Nazwa takiej kawy wywodzi się z miejsca z którego pochodzi. Na ich walory smakowe wpływają w głównej mierze warunki demograficzne i atmosferyczne w jakich rosną i dojrzewają oraz metoda obróbki ziaren.
Kawa Tanzania AA Kilimanjaro

Kwasowość: wysoka
Smak: pełny, wyrazisty, cytrusy
Body: średnie
Arabika
Kawa Java Jampit

Kwasowość: niska
Smak: wyczuwalne nuty czekolady, lawendy, cytrusów i suszonej śliwki
Body: niskie
Arabika
Kawa Brazylia Santos

Kontynent: Ameryka Południowa
Kraj: Brazylia
Kwaskowatość: niska
Goryczka: bardzo niska
100% arabika
Kawa Brazylia Yellow Burbon

Kontynent: Ameryka Południowa
Kraj: Brazylia
Kwaskowatość: niska
Goryczka: niska
100% arabika
Kawa Etiopia Djimmah

Kwasowość: niska
Smak: zrównoważony, czekolada, orzech
Body: średnie
Arabika
Kawa Etiopia Sidamo

Kwasowość: niska
Smak: wyrazisty, słodkość, orzechy, cytrusy,
Body: średnie
Kawa Etiopia Yirgacheffe

Kwasowość: niska
Smak: pełny, wyczuwalne nuty owocowe i słodkie
Body: niskie
Arabika
Kawa Gwatemala SHB

Kwasowość: niska
Smak: pełny, wyrazisty
Body: średnie
Arabika
Kawa Honduras SHG

Kwasowość: średnia
Smak: wyczuwalne nuty cytrusów
Goryczka: średnia
Body: średnie
Arabika
Kawa India Monsooned Malabar

Kwasowość: niska
Smak: wyczuwalne nuty drzewne, orzechy, gorzka czekolada
Body: wysokie
Arabika
Kawa India Plantation AA

Kwasowość: niska
Smak: wyczuwalne nuty miodu i toffi
Body: średnie
Arabika
Kawa Kenia AA+

Kwasowość: wysoka
Smak: orzeźwiający, cytrusy, jeżyny, jagody
Body: wysokie
Kawa Kolumbia Excelso

Kwasowość: niska
Smak: czekolada, orzechy, delikatny karmel, wyczuwalne owoce
Aromat: wyrazisty
Body: średnie