Kawy Single Origin i Specialty
Kawa single origin to kawa pochodząca z jednego konkretnego regionu lub plantacji. Oznacza to, że ziarna kawy pochodzą z jednego kraju, regionu lub plantacji, a nie są mieszanką ziaren z różnych miejsc.
Kawa single origin ma charakterystyczny smak i aromat, który wynika z unikalnych warunków klimatycznych, geograficznych i glebowych, w których została uprawiana. Dlatego też, kawa single origin może mieć wyróżniające się nuty smakowe, które są specyficzne dla danego regionu lub plantacji.
Kawy single origin cieszą się dużą popularnością wśród miłośników kawy, ponieważ pozwalają na poznanie różnorodności smaków i aromatów, jakie oferuje kawa z różnych części świata.
Kawy określane jako specialty to zaś wysokiej jakości kawa, która spełnia ściśle określone standardy jakościowe ustalone przez Specialty Coffee Association (SCA).
Kawy specialty są starannie wyselekcjonowane i pochodzą z konkretnych regionów, plantacji lub gospodarstw, które zapewniają najlepsze warunki uprawy. Ziarna kawy specialty są starannie przetwarzane i prażone z zachowaniem odpowiedniej temperatury, czasu prażenia i poziomu palenia, aby uzyskać optymalny smak i aromat.
Kawy specialty cechują się złożonym smakiem i bogatym aromatem, których nie znajdziemy w zwykłych kawach. Mogą mieć różne nuty smakowe, takie jak owoce, kwiaty, czekolada, karmel lub orzechy.
Wyróżnienie kaw specialty wynika z dbałości o jakość na każdym etapie produkcji - od uprawy, przez selekcję ziaren, przetwarzanie, aż po prażenie. Taka kawa jest droższa niż zwykła kawa, ale dla wielu miłośników kawy warto zapłacić więcej za wyjątkowy smak i aromat.
Kawa Tanzania AA Kilimanjaro

Kwasowość: wysoka
Smak: pełny, wyrazisty, cytrusy
Body: średnie
Punktacja SCA: 83,5
Stopień palenia: omniroast
Arabika
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Bezkofeinowa

Kwasowość: średnio niska
Smak: orzech, czekolada
Body: średnie
Arabika
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Java Jampit

Kwasowość: niska
Smak: wyczuwalne nuty czekolady, lawendy, cytrusów i suszonej śliwki
Body: niskie
Punktacja SCA: 83,5
Stopień palenia: omniroast
Arabika
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Brazylia Santos

Kwaskowatość: niska
Goryczka: bardzo niska
Smak: orzech, czekolada, karmel
Body: średnie
punktacja SCA: 80
Stopień palenia: omniroast
Arabica
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Brazylia Yellow Burbon

Kwaskowatość: niska
Goryczka: niska
Smak: śliwka, orzech włoski, czekolada
Body: średnie
Arabica
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Dominikana Alexa Ocoa

Kwasowość: średnia
Smak: kwiatowo czekoladowy
Body: średnie
Stopień palenia: omniroast
Arabika
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Etiopia Djimmah

Kwasowość: średnio wysoka
Smak: zrównoważony, czekolada, orzech
Body: średnie
Stopień palenia: omniroast
Arabika
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Etiopia Guji Organic

Kwasowość: wysoka
Smak: brzoskwinia, czerwona pomarańcza i jaśmin
Body: średnie
punktacja SCA: 85,5
Stopień palenia : omniroast
Arabika
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Etiopia Keffa

Kwasowość: wysoka
Smak: herbata Earl Grey, cytryna, żurawina
Body: średnie
punktacja SCA: 83,5
Stopień palenia : omniroast
Arabika
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Etiopia Sidamo

Kwasowość: niska
Smak: wyrazisty, słodkość, orzechy, cytrusy,
Body: średnie
Stopień palenia: omniroast
Arabica
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Etiopia Yirgacheffe

Kwasowość: średnie
Smak: czarna porzeczka, migdały
Body: niskie
Stopień palenia: omniroast
Arabika
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Gwatemala SHB

Kwasowość: niska
Smak: czekolada, winogrona
Body: średnie
Stopień palenia: omniroast
Arabika
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Honduras SHG

Kwasowość: średnia
Smak: cytrusowy, gorzka czekolada, karmel
Goryczka: średnia
Body: średnie
Stopień palenia: omniroast
Arabika
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa India Monsooned Malabar

Kwasowość: bardzo niska
Smak: wyczuwalne nuty drzewne, orzechy, gorzka czekolada
Body: wysokie
stopień palenia: omniroast
Arabika
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa India Plantation AA

Kwasowość: średnia
Smak: wyczuwalne nuty miodu i toffi
Body: średnie
Stopień palenia: omniroast
Arabika
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Kenia AA+

Kwasowość: wysoka
Smak: orzeźwiający, cytrusy, jeżyny, jagody
Body: wysokie
Punktacja SCA: 84,5
Stopień palenia: omniroast
Arabica
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Kolumbia Excelso

Kwasowość: niska
Smak: czekolada, orzechy, delikatny karmel, wyczuwalne owoce
Aromat: wyrazisty
Body: średnie
Stopień palenia: omniroast
Arabica
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Kolumbia Supremo Medellin

Kwasowość: średnia
Smak: Czerwona porzeczka, agrest, żurawina, czekolada
Body: średnie
punktacja SCA: 83,5
Stopień palenia: omniroast
Arabika
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Kongo Kabuya Kivu

Kwasowość: średnia
Smak: orzech włoski, papaja
Body: średnie
punktacja SCA: 81
Stopień palenia: omniroast
Arabika
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Kostaryka Tarrazu

Kwasowość: niska
Smak: wyczuwalne nuty czekolady, orzechów, karmelu, pomarańczy
Body: średnie
Punktacja SCA: 83,5
Stopień palenia: omniroast
Arabika
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Malawi AAA Plus Pamwamba

Kwasowość: średnio wysoka
Smak: śliwka, cynamon, czekolada
Body: średnie
punktacja SCA: 83
Stopień palenia: omniroast
Arabika
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Nikaragua SHG

Kwasowość: niska
Smak: wyrazisty, średnia goryczka, owoce leśne, gorzka czekolada, orzech
Body: średnie
Stopień palenia: omniroast
Arabica
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Papua Nowa Gwinea AA Sigri

Kwasowość: niska
Smak: Owoce egzotyczne, prażone orzechy, aromaty klonu
Body: średnie
punktacja SCA: 86
Stopień palenia: omniroast
Arabika
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Peru SHB

Kwasowość: niska
Smak: zrównoważony, czekolada, orzech
Body: niskie
Stopień palenia: omniroast
Arabica
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Salvador SHG

Kwasowość: niska
Smak: pełny, wyrazisty, czekolada, orzechy, miód
Body: niskie
Punktacja SCA: 83,5
Stopień palenia: omniroast
Arabica
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Sumatra Lintong

Kwasowość: bardzo niska
Smak: łagodna, wyczuwalne nuty cydru, karmelu i czekolady
Body: średnie
Punktacja SCA: 84
Stopień palenia: omniroast
Arabika
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Uganda Bugisu AA

Kwasowość: średnio wysoka
Smak: kardamon, drzewo sandałowe, kakao
Body: średnie
punktacja SCA: 80
Stopień palenia: omniroast
Arabika
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa Vietnam Lam Dong

Kwasowość: średnia
Smak: rodzynki, słodkie winogrona
Body: średnie
Stopień palenia: omniroast
Arabika
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny