Kawa Etiopia Sidamo świeżo palona arabika
Opis
Profil smakowy kawy Etiopia Sidamo
Kwasowość: niska
Smak: wyrazisty, słodkość, orzechy, cytrusy,
Body: średnie
Metoda obróbki: mokra
Kraj: Etiopia
Wysokość: 1500 - 2200 m n.p.m
Rodzaj: Arabika
Świeżo palona kawa z Etiopii
Etiopia Sidamo to tak zwane czarne złoto Etiopii.
Charakteryzuje się lekkimi, owocowymi i czekoladowo - orzechowymi nutami. W aromacie możemy dostrzec kwiaty i cytrusy.
Uprawiana jest na wysokich zboczach na wysokościach 1500 - 2200 m n.p.m.
Plantatorzy przykładają wysoką staranność do zbioru tylko dojrzałych owoców kawowca. Poddają je mokrej obróbce, która w połączeniu z okresowymi deszczami, wulkaniczną ziemią i upalnym słońcem nadaje ziarnom charakterystycznego zapachu i smaku.
Ziarna Etiopii Sidamo są świeżo wypalane, odpowiednio schładzane oraz pakowane indywidualnie dla każdego klienta. Pozwala to na otrzymanie kawy świeżej i wysokiej jakości.