Kawa amerykańska zestaw 6x100g
towar niedostępny
Opis
Zestaw zawiera 6 kaw z Ameryki Północnej i Centralnej
1. Meksyk Maragogype
Meksyk Maragogype to arabika, której ziarna rosną nawet do 350 mm. Charakteryzuje się również wyczuwalnymi nutami waniliowo - miodowymi.
Uprawiana jest na wysokościach 1200 - 1500 m n.p.m. Wielkie ziarna robią równie wielkie wrażenie na kawoszach degustujących Meksyk Maragogype. Z powodu nietypowego wymiaru ziaren, aby równo się dojrzewały, plantatorzy muszą sadzić krzewy kawowca w większych odległościach niż innych odmian. Co znacząco wpływa na obniżenie ilości produkcji.
2. Salvador SHG
Salvador SHG to pełna, miękka, wyrazista i aromatyczna arabika.
Występuje na wysokościach 1600 m n.p.m. w bardzo przyjaznym dla kaw klimacie. Czystość terenów jak i sąsiedztwo Pacyfiku udoskonala jej walory smakowe.
3. Nikaragua SHG
Nikaragua SHG to arabika z egzotycznego kraju. Charakteryzuje się owocowym i lekko kwaskowatym smakiem.
Uprawiana jest na wysokości 1100 - 1600 m n.p.m. Gdy owoce kawowca dojrzeją w bryzie Pacyfiku to są zbierane metodami ekologicznymi i dokładnie selekcjonowane.
4. Honduras SHG
Honduras SHG to arabika cechująca się delikatnością, owocowo - cytrusowymi nutami oraz słodkim aromatem.
Uprawiana jest na wysokości 1500 m n.p.m. rzemieślniczymi metodami.
5. Gwatemala SHB
Gwatemala SHB to "selektywna" arabika, charakteryzująca się pełnym i bogatym smakiem. Kwaskowatość na poziomie średnim daje odpowiednią harmonię i wyrazistość.
Uprawiana jest na w wysokich pasmach na wysokości 1600 - 1700 m n.p.m., zbierana selektywnie - każde ziarno jest zbierane dopiero wtedy, kiedy odpowiednio dojrzeje w słońcu. Następnie ziarna są poddawane obróbce na mokro.
6. Kostaryka Tarrazu
Kostaryka Tarrazu to arabika, w której wyczuwalne są nuty orzechowe, czekoladowe oraz karmelowe i pomarańczowe.
Uprawiana jest na wysokości 1500 m n.p.m. Wpływające warunki klimatyczne, bliskość oceanu oraz ziemie wulkaniczne tworzą z niej kawę "egzotyczną".
Wszystkie kawy nadają się do parzenia tradycyjnego, metod alternatywnych, ekspresów przelewowych jak i ciśnieniowych.