Kawa azjatycka zestaw 6x100g
towar niedostępny
Opis
Zestaw 6 kaw z Azji
1. India Plantation AA - arabika
India Plantation AA to arabika słynąca z bardzo dobrej jakości, o czym świadczy oznaczenie AA. Charakteryzuje się niską zawartością kofeiny oraz aromatem miodu i toffi.
Uprawiana jest na wysokościach 1000 - 1600 m n.p.m. Wyselekcjonowane ziarna są poddawane obróbce na mokro.
2. India Monsooned Malabar - arabika
India Monsooned Malabar - Wybrzeże Malabarskie - ta kawa pochodzi z Azji. Charakteryzuje się bladozłotym kolorem ziaren. W smaku są wyczuwalne nuty orzechowe jak i drzewne.
Uprawiana jest na wysokości 1000 - 1400 m n.p.m.
Ta arabika ma jeden z najciekawszych sposobów obróbki. Plantatorzy po zebraniu owoców kawowca wysypują ziarna na działanie monsunowych deszczy i wiatrów.
3. Java Jampit - arabika
Java Jampit to arabika charakteryzująca się połączeniem delikatnych smaków czekolady, lawendy, cytrusów i suszonej śliwki.
Uprawiana jest na wyspie Java w Indonezji. Krzewy kawowe tej odmiany rosną na wysokości 1100 - 1600 m n.p.m. Na walory smakowe jak i aromat wpływa również ziemia wulkaniczna występująca w tamtych rejonach.
4. Sumatra Lintong - arabika
Sumatra Lintong charakteryzuje się bardzo niską kwaskowatością, niską goryczą oraz niską zawartością kofeiny. Dominują w niej smaki cydru, karmelu i czekolady. Często jest określana mianem kawy słodko - ostrej.
Uprawiana jest w Indonezji na wysokości od 1000 - 1600 m n.p.m.
5. Indonesia ELB - robusta
Indonesia ELB charakteryzuje się intensywnością, lekką kwaskowatością i dużą dawką kofeiny. Ta robusta zawiera około dwa razy więcej kofeiny niż przeciętna arabika. Zdecydowanie kawa na poranki aby z energią rozpocząć dzień.
Uprawiana jest na wysokościach 800 - 1400 m n.p.m. Okoliczny klimat sprzyja krzewom kawowca i pozwala owocom dojrzewać w odpowiednich warunkach.
6. India Cherry AA - robusta
India Cherry AA to robusta o dużej zawartości kofeiny! Charakteryzuje się wyrazistym smakiem, dość dużą goryczką i niską kwaskowatością. Oznaczenie AA informuje o najwyższej jakości kawy.
Uprawiana jest na wysokościach 500 - 1000 m n.p.m.
Wszystkie kawy nadają się do parzenia tradycyjnego, metod alternatywnych, ekspresów przelewowych jak i ciśnieniowych.