SULAWESI KALOSSI
Sulawesi Kalossi – indonezyjska perła z górskich upraw
Zanurz się w niezwykłym smaku jednej z najbardziej cenionych kaw Azji Południowo-Wschodniej. Sulawesi Kalossi pochodzi z górskich regionów wyspy Sulawesi (dawniej Celebes), gdzie arabika rośnie na wysokościach ponad 1200 m n.p.m., w cieniu tropikalnych drzew i wulkanicznych glebach. Ta kawa to synonim głębi, słodyczy i aksamitnej gładkości.
Ziarna Kalossi obrabiane są metodą „wet-hulled” (Giling Basah), charakterystyczną dla Indonezji, co nadaje im pełne, ziemiste body, niską kwasowość i wyjątkowe nuty przypraw, czekolady i słodkiego tytoniu.
☕ Dla kogo jest kawa Sulawesi Kalossi?
Dla miłośników pełnych, głębokich i zbalansowanych kaw
Dla fanów metod alternatywnych oraz espresso
Dla osób szukających orientalnych, przyprawowych aromatów
Dla koneserów kaw z Indonezji i rzadkich originów
Profil smakowy:
🍫 Ciemna czekolada
🌰 Orzechy i przyprawy
🌿 Ziemiste nuty z lekkim akcentem tytoniowym
☕ Aksamitne body i niska kwasowość
Sulawesi Kalossi to kawa z duszą – intensywna, złożona, a jednocześnie niesamowicie przyjemna. Idealna na leniwe poranki, wieczorne rozmowy i każdą chwilę, kiedy liczy się głęboki smak.
STOPNIE MIELENIA
- ZIARNO : Jeżeli posiadasz młynek lub korzystasz wyłączenie z ekspresu automatycznego to jest to opcja dl Ciebie! Pamiętaj, w przypadku kaw smakowych aromat pozostanie na żarnach młynka, przenosząc swój aromat na kolejne kawy, które będziesz mielić. W przypadku kaw smakowych zachęcamy do wyboru już mielonej kawy.
- GRUBE MIELENIE: Jeżeli korzystasz z metod przelewowych typu Chemex czy Drip to ta opcja będzie dla Ciebie! Grube mielenie to mielenie, w którym cząstki zmielonych ziaren kaw są naprawdę duże. Tak zmielona kawa nie nadaje się do typowego zaparzania w kubku.
- ŚREDNIE MIELENIE: Korzystasz na co dzień z French Pressa? W takim razie średnie mielenie będzie dla ciebie idealne. Tak zmielonej kawy możemy również używać do zaparzania metodą po Polsku.
- DROBNE MIELENIE: Aby zaparzyć kawę w Aeropressie czy kawiarce najlepiej użyć kawy drobno zmielonej. Tak przegotowana kawa sprawi, że podczas parzenia wyciągniemy z kawy to co najlepsze!
- BARDZO DROBNE MIELENIE: Bardzo drobne mielenie najlepiej zastosować do przygotowania espresso w ekspresie kolbowym. Dzięki drobnemu mieleniu, woda szybko przepłynie przez każdą cząstkę kawy, zaparzając ją w sposób idealny. Jeżeli jesteś domowym baristą, to ten stopień mielenia jest dla Ciebie!
GRAMATURA
- 250 G : Kawę o gramaturze 250 g najlepiej wybrać, kiedy nie znamy jeszcze profilu smakowego i aromatycznego kawy. Nie jesteś pewien czy ta kawa przypadnie ci do gustu? Zamów opakowanie 250 g.
- 500 G: Kawa w opakowaniu 500 g to najbardziej optymalna wersja. Taka kawa nie zestarzeje się zbyt szybko, zachowa swoje właściwości przez cały okres przechowywania.
- 1 KG: Pracujesz w domu? Jesteś z mega kawoszem, który wypija 5-7 kaw dziennie? Ta opcja jest w takim razie dla Ciebie! Kawa starczy Ci na dłużej, cały czas zachowując swoje walory smakowe.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.