Czy to możliwe, żeby kawa smakowa pasowała do ekspresu? Oczywiście. Nie ograniczaj się wyborze, ale pamiętaj o jednej zasadzie.
Kawa smakowa zawiera olejki aromatyczne, które pozostaną w niewielkiej ilości na ekspresie. Gdy zmienisz smak kawy smakowej na słabszy aromat tj. najpierw była rumowa, a teraz wsypujesz waniliową, to prawdopodobnie aromat rumowej może być odczuwalny jeszcze przez jakiś czas. Sytuacja będzie maiła również miejsce, gdy po kawie smakowej zapragniesz klasycznej arabiki.
Rozwiązanie: Znajdź swój ulubiony smak i zawsze używaj kaw smakowych o podobnych aromatach. Jeżeli chcesz pić kawę smakową jedynie raz na jakiś czas lepiej zastosuj alternatywną metodę zaparzanie tj. drip, chemex, french press. Kawa smakowa przygotowywana w alternatywny sposób to świetne rozwiązanie problemu z pozostawaniem olejków aromatycznych na urządzeniach/ ekspresie. W przypadku dripa czy chemexa, za każdym razem stosujesz inny filtr, dlatego też możesz rozsmakować się w bogatej palecie kaw smakowych.
Nowy dzień nowa kawa smakowa!
![Kawa smakowa 100% arabica. Kawa o smaku pomarańczy w czekoladzie](https://kawowyraj.pl/wp-content/uploads/2023/02/kawa-o-smaku-pomaranczy-w-czekoladzie-1024x712.jpg)